Links naast de drogisterij van Nadine in de Grotestraat staat een huis. Tegenwoordig met bestemming woonhuis, maar in de vorige eeuw, de jaren zeventig en tachtig en ik weet de precieze jaren niet, dat is veeleer voer voor de historici onder ons, was hier een automatiek gevestigd. Uitbaters waren Gerard en Zus Roelofs en voor degenen die het begrip"automatiek" niet kennen: het heeft niets te maken met bedrijvigheid van pakweg een Niels Peters of Brieken. Nee, vergelijk het met een jackpot avant la lettre. Je gooit er een gulden in, haalt de arm naar beneden en gegarandeerd altijd prijs in de vorm van een geurige frikandel of krokant kroketje.
En vanuit een klein loket werd de Deester bevolking voorzien van lekkere vettigheid. Kwaliteit van Wilar, want zo heette deze kwalitaria genoemd naar de beide kinderen: Wilma en Arno. Het bijzondere in deze lokaliteit was toch wel de speciaalsaus van Zus. Ok, de saus kan ook door Gerard bereid zijn geweest geworden gehad( origineel Deester spelling deze laatste zin), maar in de volksmond was het toch écht de speciaalsaus van Zus. Ongeëvenaard. Bestel je een friet - of frikandel speciaal, dan zijn de currysaus en uitjes al gemixt en de smaak is werkelijk lekker. Beetje scherp en zoetig en met een kloddertje mayonaise erbij komt bij vele Deestenaren de herinnering naar boven.
En ik heb het thuis geprobeerd: je mengt currysaus met fijn gesnipperde uitjes en laat dit in een Tupperware bakje, goed afgesloten, enkele dagen in de koelkast staan. Ik denk, dat het het fermentatieproces is, het begint nog net niet te borrelen en de smaak lijkt op die van vroeger. Niet helemaal, maar dat is algemeen bekend: op vakantie in het zuiden smaakt de wijn toch nét even iets anders dan dat je die thuis drinkt. En de receptuur is zover ik weet onbekend. Afijn, misschien is het iets om eens thuis uit te proberen. Maar gebruik aub een oud plastic bakje, want de kleurstoffen doen hun werk en je krijgt zelfs met een hogedrukspuit het spul niet meer schoon.